Izolarea cosurilor de fum
Izolarea cosurilor de fum este una din situatiile neprevazute si nebugetate in cele mai multe constructii. Acest proces apare de cele maio multe ori abia dupa darea in folosinta a cladirii. Aceasta nu se impune doar atunci cand apar pierderile de caldura. Consumurile ridicate de combustibil, degajarea fumului in interiorul cladirii datorita sedimentelor depuse pe cos, determina izolarea acestuia.
Realizand aceasta izolatie, cladirea va scapa de unele probleme ce afecteaza confortul oferit de aceasta, iar beneficiarul va obtine si un avantaj economic din cresterea randamentului centralei cu 40-50%. Aceasta crestere a randamentului se datoreaza functionarii in conditii perfecte a centralei, in lipsa condensului. Izolatia impiedica aparitia condensului pe cosul de fum, implicit scurgerea acestuia pe arzatorul centralei.
Cosul de fum trebuie izolat cu un material, in primul rand, ignifug si, in al doilea rand, dens. Ignifugarea se subintelege de ce este necesara, existand oricand riscul unui incendiu. Densitatea ridicata a produsului este necesara in cazul cosurilor de fum deoarece apare necesitatea tencuirii acestuia, oferind un aspect placut cladirii.
Vata minerala bazaltica este solutia optima in vederea izolarii cosurilor de fum. Acesta este un produs atat dens si ignifug (fiind incadrat in categoria A1 de rezistenta la foc) cat si natural. Fibrele din vata minerala bazaltica ofera izolarea optima a cosurilor de fum, aceasta avand o temperatura de lucru de 250ᵒC si o temperatura de topire de 1000ᵒC.
Izolatia tubulaturilor, conductelor, sistemelor care vehiculeaza gaze arse, inclusiv a echipamentelor de filtrare si a cosurilor de evacuare, este vitală pentru gestionarea si controlul fluxul de energie al procesului. Izolatia termica este esentială pentru reducerea pierderilor de caldura si protejarea personalului. La fel de important este controlul temperaturii gazelor de ardere pentru a preveni condensarea. De exemplu, aparitia acidului sulfuric poate duce la coroziune si reducerea duratei de serviciu sau a functionalitatii intregului sistem.
Generatoarele de abur si apa fierbinte, cazanele si cuptoarele industriale sunt echipamente cu cerinte inalte de izolare termica deoarece opereaza la temperaturi ridicate. Scopul principal al izolatiei este acela de a proteja personalul de arsuri ale pielii. Aceste arsuri pot aparea la atingerea unor suprafete avand temperaturi de peste 60 °C. In acealsi timp un sistem de izolatie bine conceput reduce considerabil consumul de energie si emisiile de CO2 contribuind la cresterea eficientei elementului izolat sau a intregului sistem. Potentialul de imbunatatire a eficientei prin izolare nu a fost inca pe deplin recunoscut in multe sectoare industriale.
Rural Construct ofera toata gama de izolatii pentru cosurile de fum, gasind solutia potrivita atat din punct de vedere tehnic precum si economic pentru toate categoriile de cosuri. Depozitul nostru din Focsani, str. Bicaz, nr. 26 (langa RAR) are in permanenta stocuri de vata bazaltica necesara pentru izolarea cosurilor de fum.